Schrijven

Abdelkader’s oordeel

De tien beste verhalen in de Nieuwe Kronkel wedstrijd werden voorgelegd aan schrijver Abdelkader Benali. Hij koos de nummers 1, 2 en 3 en zei er het volgende over:

Wat kon Carmiggelt schrijven dat hij generaties nadien zoveel aspirant-auteurs tot het wrochten van zulke prachtige pareltjes heeft geïnspireerd. Ik heb ze alle tien, geen een uitgezonderd, met ontzettend veel plezier en bewondering gelezen. Dat typische van Carmiggelt zit er in, fijne, in slimme zinnetjes verpakte anekdotes waar de treurigheid, de melancholie, het tevergeefse en al te menselijke dat de bruine kroeg zo kenmerkt als een dikke schuimkraag vanaf druipt. Het dorst naar meer! Toch heb ik ook tot een afweging moeten komen die me bij mijn persoonlijke favorieten bracht, het zijn er drie, zoals afgesproken, dus mochten het er niet meer kunnen zijn, dan komt dat door de reglementen, de regels van het spel, niet door mij!

De eerste van de drie is De Druif, omdat het niet in een cafe begint, er wel eindigt, omdat die een-na-laatste zin als een fikse mokerslag aankomt en de tragedie van een heel leven samenvat. De verteller is een echte Carmiggliaan: tikkeltje cynisch maar zonder oordeel, geen moralist, maar een pessimist, vol van gevoel, maar alles binnen goede proporties.

ZATERDAGMIDDAG is mijn tweede favoriet. Zoals ook de anderen verhalen draait alles in het cafe om zien en gezien worden, die rare balans tussen stilte en zwijgzaamheid, tussen praten en gehoord worden en daar komt dan ineens een vrouw binnen die de orde gaat verstoren? Waar gaat dat naartoe? Wat ziet zij? Een man die stoer en kwetsbaar aan de toog in afwachting is van…wat…eigenlijk? Ook hier weer die zin die vol en vet en bloederig in het hart raakt.

Dan komt de Lege Kruk dat iets wegheeft van een elegie, een ode aan de kroegvriend, de man/vrouw die er altijd was en die ook wanneer hij alweer heen is, immanent aanwezig is in verhalen, in de plek waar hij zat en dronk en praatte. Een verhaal dat opereert in het schimmenrijk tussen leven en dood.

Inmiddels weet ik dat ik op de tweede plek eindigde, maar ik kan nergens vinden wie eerste en derde werd. Jammer, zo’n sympathieke wedstrijd en dan in geen velden of wegen een uitslag te vinden. Deelnemers verdienen beter.

Update 11 mei 2017: Inzendingen, citaten en uitslagen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s